Camper Blog logo

Japan

Gaan jullie naar Japan? Maar Japan is toch heel duur?

Daar hebben we wat op gevonden. We gaan een camper(tje) huren.  Na allerlei verhuurders  vergeleken te hebben, was voor ons de midsize campervan van Japan Campers de meest ideale. We kunnen er met zijn 4-en in slapen. Er zit namelijk een daktent op.  Bovendien is hij zo klein dat hij op elke parkeerplaats past. Met grotere kampeerauto’s schijnt het nog al lastig te zijn om een parkeerplek te vinden. De huurprijs per dag is ongeveer 60 tot 70 euro.

Vaak kom je websites tegen, waar ze je afraden om in Japan te gaan rijden. Gelukkig zijn er ook verhalen van mensen te vinden die een auto gehuurd hebben in Japan en het alleszins vonden meevallen. Het verkeer rond de grote steden is hectisch maar verder rijden de Japanners rustig en gedisciplineerd.

Vliegtickets

Voor verre bestemmingen vindt je meestal ongeveer een half jaar van te voren de goedkoopste tickets. Ik maak eerst een globaal reisplan, waar in de loop van de tijd en ook ter plekke nog heel veel veranderd.  Maar daarna is wel duidelijk waarheen en voor hoelang we willen reizen. Als ook de reisdatum vast staat kun je op vliegticket-sites naar een goedkoop ticket zoeken. Vindt je daar een voordelig ticket met een gunstig reisschema, kijk dan ook bij de vliegtuigmaatschappij zelf naar de prijs. Soms is dat voordeliger. Ook schijnen vergelijkingssites bij te houden dat je al op de site bent geweest en schotelen je dan de volgende dag een hogere prijs voor. Meestal is de dag daarna de prijs weer lager. Ook helpt het soms om met een andere browser de prijs op te vragen.  

Wij vliegen met Aeroflot van Schiphol naar Narita voor 525 euro per persoon,  als we eerder hadden kunnen boeken, had het zelfs voor 475 euro gekund.

Overnachten

We besparen zo ook op overnachtingen, hoewel we wel een huis huren in Kyoto, in een tempelverblijf op de berg Koya overnachten en misschien ook nog op campings en een nacht in een echte Ryokan (traditionele Japanse herberg) willen verblijven. 

Je mag in Japan overnachten op parkeerplaatsen. Langs grote wegen vind je 'Michi no eki'. Dat zijn gratis parkeerplaatsen (road stations) met meestal een restaurant en toiletten die 24 uur lang toegankelijk zijn. Ook Japanners slapen hier in hun camper of auto. Er zijn verschillende Japanse apps op het internet waar ze allemaal via googlemaps op te vinden zijn. Voor iOS is de beste https://itunes.apple.com/jp/app/id675915051. Voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.astonworks.roadstation&hl=ja. Beide zijn wel in het Japans, maar de werking wijst voor het belangrijkste deel zichzelf.

Tolwegen en benzine

De benzineprijs is ongeveer een euro per liter en dus voordeliger dan in Nederland. Wel zijn er heel veel tolwegen. Deze kun je vermijden, maar dan kom je op wegen met een maximum snelheid van 60 km per uur en door plaatsen waar je maar 40 km per uur mag. Op snelwegen, waar je dus meestal tol moet betalen, mag je 100 km per uur.

Overige voordelen

Ook vinden we het fijn dat je met een camper veel vrijer bent om te gaan en te staan waar je wilt. Je hoeft je niet te houden aan reistijden voor openbaar vervoer en je hoeft niet weer terug naar je hotel. Geen gesjouw met bagage. Vaak kun je overnachten bij een bezienswaardigheid, zodat je als iedereen weg is het op je gemak kunt bekijken.  ’s Avonds rond zonsondergang en ’s ochtends bij zonsopgang maak je de mooiste foto’s en het enige wat je ervoor hoeft te doen is uit je camper stappen.  

Eten

We kunnen er voor kiezen om zelf te gaan koken, maar in Japanse supermarkten kan je ook vrij voordelig kant en klare maaltijden en sushi kopen. Ik denk dat we daar veel gebruik van zullen maken. Daarnaast zijn er ook genoeg goedkope restaurants en fastfoodketens te vinden.


Comments powered by CComment